Zakładanie gabinetu dietetycznego nie jest łatwe, ponieważ wymaga wiele cierpliwości, czasu, wysiłku i przede wszystkim pieniędzy, aby wszystko działało poprawnie i tak jak należy. Zanim założysz własny gabinet dietetyczny, musisz wziąć pod uwagę wiele aspektów, dzięki którym Twój gabinet dietetyczny będzie funkcjonować sprawnie od pierwszego dnia otwarcia.
Gabinet dietetyczny to miejsce, do którego ludzie udają się po porady dotyczące diety i żywienia. Dietetyk to osoba, która odpowiada za przekazanie swoim pacjentom informacji na temat zdrowego odżywiania czy wprowadzania zmian w swoich dotychczasowych nawykach żywieniowych. Dietetyk pomaga również osobą, które cierpią na cukrzyce, nadciśnienie, choroby serca, układu krążenia czy układu pokarmowego. Osoby, które każdego dnia muszą radzić sobie z wyżej wymienionymi chorobami, bardzo często muszą być monitorowane pod względem odżywiania, ponieważ spożywanie niektórych produktów spożywczych może mieć bardzo zły wpływ na stan naszego zdrowia. Otwieranie gabinetu dietetycznego wiąże się więc z wielką odpowiedzialnością, której musisz się podjąć, jeśli zależy Ci na pomaganiu ludziom w potrzebie. Jak założyć gabinet dietetyczny? Odpowiedź na to pytanie, znajdziesz w poniższym artykule!
Otwieranie gabinetu dietetycznego – kto może otworzyć gabinet dietetyczny?
Osoba, która ma w planach otwieranie gabinetu dietetycznego, nie musi posiadać odpowiedniej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki. Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku oprócz odpowiedniego przygotowania pomieszczenia pod gabinet dietetyczny, będziemy musieli zająć się również znalezieniem i zatrudnieniem kadry fachowców i doświadczonych profesjonalistów z dziedziny żywienia i dietetyki. Jest to jedyny sposób, który pozwoli nam na zakładanie gabinetu dietetycznego, w którym pacjenci będą mogli uzyskać profesjonalną i fachową pomoc, dostosowaną do ich indywidualnych potrzeb. Jeśli jednak chciałbyś prowadzić działalność na własną rękę, zadbaj o swoje wykształcenie tj. ukończenie specjalistycznych studiów. Choć prawo nie mówi nic na ten temat, bez odpowiedniego poziomu wiedzy, możemy tylko i wyłącznie zaszkodzić naszym pacjentom, a to mogłoby się już wiązać z odpowiedzialnością karną.
Otwieranie gabinetu dietetycznego – wyposażenie gabinetu
Jeśli już wiesz jak założyć gabinet dietetyczny, skup się na jego odpowiednim wyposażeniu, ponieważ będzie ono kluczowe podczas prowadzenia współpracy z pacjentami. W każdym gabinecie dietetycznym powinny znaleźć się przedmioty takie jak:
- waga, którą wykorzystamy do pomiarów masy ciała pacjentów, podczas wizyt kontrolnych,
- fałdomierz,
- miara krawiecka,
- miara do wykonania pomiaru wzrostu.
Warto również zaopatrzyć się w ciśnieniomierz, glukometr, a nawet urządzenie służące do wykonywania podstawowego badania morfologii krwi, ponieważ urządzenia te mogą okazać się niezbędne w przypadku udzielenia pomocy pacjentom chorującym na nadciśnienie, cukrzyce czy alergie pokarmowe.